Atleten kunnen, net als iedereen, ziek worden of geblesseerd raken…
Het is belangrijk om te erkennen dat rust en herstel in deze gevallen essentieel zijn voor een volledig herstel en om langdurige schade te voorkomen.
Bij ziekte
Het is belangrijk om bij ziekte rust te nemen. Forceer jezelf niet om te trainen als je lichaam aangeeft dat het niet in staat is om optimaal te presteren. Door je lichaam de tijd te geven om te herstellen, voorkom je dat een kortstondige ziekte zich ontwikkelt tot iets ernstigers.

Preventie van Blessures
Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om blessures te voorkomen:
- Warming-up en cooling-down: Begin elke training met een goede warming-up en eindig met een cooling-down. Dit bereidt je spieren voor op de belasting en helpt bij het herstel na de training.
- core-stability training: Naast je normale training is het belangrijk om je spieren en gewrichten sterk en flexibel te houden om blessures te voorkomen. Dit kan met oefeningen voor kracht, mobiliteit en stabiliteit.
- Plan voldoende rustdagen in je trainingsschema. Deze dagen helpen je lichaam om zich volledig te herstellen en te regenereren.
Omgaan met blessures
Blessures horen helaas bij de sport, maar hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe snel en sterk je terugkeert. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de signalen serieus te nemen. Pijn is een waarschuwing, geen uitdaging om te negeren. Gun jezelf de rust die nodig is om volledig te herstellen. Doorgaan met trainen terwijl je geblesseerd bent, kan de schade verergeren en ervoor zorgen dat je nog langer uit de running bent.
Bij een blessure is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist zoals een osteopaat, kinesist of sportarts. Zij kunnen niet alleen de ernst en oorzaak van de blessure vaststellen, maar ook een gepersonaliseerd herstelplan opstellen. Dit kan bestaan uit rust, specifieke oefeningen, mobilisatietherapie of andere behandelingen die helpen bij een optimaal herstel. Goede professionele begeleiding voorkomt dat je te vroeg weer begint en vermindert het risico op terugkerende blessures.